Opravdu se vyplatí vzít si auto na splátky?

Rozhodnutí, zda si pořídit auto na splátky či nikoliv, může být velmi náročné. Existuje mnoho faktorů, které je třeba zvážit, včetně finanční situace, úrokových sazeb a splatnosti. V tomto článku se zaměříme na výhody a nevýhody této volby a pomůžeme vám rozhodnout se, zda to pro vás bude to správné řešení.

Výhody nákupu auta na splátky

Nákup auta na splátky může být výhodnou volbou pro mnoho lidí. Zde je pár důvodů, proč by se pro to mohli rozhodnout:

  • Okamžitá dostupnost: Pokud si nemůžete dovolit koupit auto za hotové, splátkový nákup vám umožní mít auto ihned, aniž byste museli čekat, než uspoříte peníze.
  • Rozložení nákladů: Když si auto koupíte na splátky, můžete si náklady rozložit na několik let, což může pomoci zlepšit vaše finanční zabezpečení a umožnit vám investovat do jiných věcí.
  • Nižší úrokové sazby: Pokud máte dobrou kreditní historii a dobrý příjem, můžete získat úrokové sazby, které jsou nižší než běžné sazby na trhu. To může znamenat, že ušetříte peníze na úrocích.

Nevýhody nákupu auta na splátky

Kromě výhod může být nákup auta na splátky také spojen s některými nevýhodami. Tyto nevýhody mohou být pro některé lidi dostatečným důvodem, aby se rozhodli pro jinou formu financování.

  • Celková cena: Pokud si koupíte auto na splátky, můžete nakonec zaplatit více, než byste zaplatili za hotové. To je způsobeno úroky, které jsou spojeny s nákupem na splátky. Celková cena vozidla se tak může značně zvýšit.
  • Závazek na delší dobu: Pokud si koupíte auto na splátky, budete mít závazek splácet dluh po dobu několika let. To znamená, že budete muset být schopni platit splátky po celou dobu splácení, což může být náročné, zejména pokud se vaše finanční situace změní.
  • Riziko ztráty hodnoty: Hodnota auta se může rychle snížit, což může být problém, pokud se v budoucnu rozhodnete automobil prodat. Pokud jste si však automobil koupili na splátky, může se stát, že budete mít problém s následným prodejem.

Vyplatí se auto na splátky?

To je na zvážení každého z vás, nelze jasně říci, zda za to automobil na splátky stojí nebo ne. Vždy záleží na konkrétní situaci. V případě, že se bez automobilu neobejdete z důvodu zaměstnání, tak je případná půjčka na místě. Naopak lidé, kteří žijí ve velkém městě a cestují jen zřídka, jistě tento dopravní prostředek oželí.

Správné financování

Pokud se rozhodnete koupit auto na splátky, je důležité zvolit správné financování. Zde je pár tipů, jak na to:

  • Určete si rozpočet: Než si koupíte auto na splátky, je důležité zjistit, kolik peněz můžete měsíčně na splátky vynaložit. 
  • Srovnávejte nabídky: Porovnejte nabídky od různých poskytovatelů. Podívejte se na úrokové sazby, poplatky a další podmínky a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku.
  • Přemýšlejte dlouhodobě: Pokud si koupíte auto na splátky, budete muset splácet dluh po několik let. Je tedy důležité přemýšlet dlouhodobě a zvolit si financování, které vám bude vyhovovat i v případě, že se vaše finanční situace změní.

Auto na splátky – Závěr

Nákup vozidla na splátky může být výhodnou volbou pro mnoho lidí, ale také může být spojen s některými nevýhodami. Je důležité abyste zvážili všechny faktory a zvolili si takovou úvěrovou společnost, která vám bude nejvíce vyhovovat. 

Přejít nahoru