Přišel jsem o zaměstnání, ale musím splácet nebankovní půjčku, co mám dělat?

Ztrátu zaměstnání můžeme zařadit mezi velmi stresující životních událost, která může mít dopad na vaše zdraví, osobní vztahy a především na vaši finanční stabilitu. Pokud v této situaci navíc splácíte nebankovní půjčku, může se jednat o vážný problém. Poradíme vám, jak se s těmito okolnostmi vypořádat. 

Zkontrolujte si smlouvu o půjčce

Pokud vám hrozí, že nebudete schopni splácet nebankovní půjčku, prvním krokem by mělo být zkontrolování smlouvy o půjčce. Zjistěte si, zda vám poskytovatel půjčky nabízí nějaké možnosti úpravy splátek. Pokud se jedná o seriózní nebankovní společnost, mohou vám nabídnout například odklad splátek, snížení měsíční splátky nebo dokonce úpravu úrokové sazby.

Hledejte nové zaměstnání

I když se jedná o náročný proces, hledání nového zaměstnání by mělo být vaší prioritou. Čím dříve najdete novou práci, tím rychleji se dokážete finančně stabilizovat a vyhnout se tak dluhové pasti. Využijte všechny dostupné zdroje a snažte se co nejrychleji najít novou práci.

Vyhledejte pomoc odborníka

Pokud vám hrozí exekuce, nemáte na splátky nebankovní půjčky ani na běžné výdaje, měli byste vyhledat pomoc. Existují neziskové organizace a poradenská centra, která se specializují na pomoc lidem v tíživé finanční situaci. Tyto organizace nabízejí zdarma odbornou pomoc a poradenství v oblasti osobních financí, exekucí a dluhů. S jejich pomocí se můžete naučit, jak správně jednat s věřiteli, jak řešit exekuce a jak vypořádat se s dluhy.

Uvažujte o konsolidaci půjček

Pokud máte více půjček a potýkáte se nedostatkem financí, může být konsolidace půjček dobrým řešením. Konsolidace půjček spočívá v tom, že všechny vaše stávající úvěry sloučí do jednoho, což vede k jedné splátce a snížení úrokové sazby a celkového přeplatku.

Nekupujte zbytečnosti

Vyvarujte se zbytečným výdajům. Snažte se omezit své náklady na nezbytné položky, jako jsou potraviny, nájemné a energie. Vyvarujte se nakupování luxusních věcí a nepotřebných předmětů. Pokud si chcete něco pořídit, zkuste najít levnější alternativy nebo si počkejte, až se vaše finanční situace zlepší.

Časté otázky

Co dělat, když nemohu splácet nebankovní půjčku?

Kontaktujte poskytovatele půjčky a zjistěte si, zda vám může nabídnout nějaké možnosti úpravy splátek. 

Je možné konsolidovat nebankovní půjčky?

Ano, tím získáte lepší přehled o svých dluzích a snížíte své měsíční náklady.

Co dělat, když nemohu najít nové zaměstnání?

Hledání nového zaměstnání může být náročné a může trvat nějakou dobu. Pokud se vám nedaří najít novou práci, zkuste se zaměřit na rozvoj svých dovedností a zlepšení svého životopisu. Využijte všechny dostupné zdroje, jako jsou pracovní agentury, inzerce v novinách nebo internetové platformy.

Jak se vyhnout dluhové pasti?

Abyste se vyhnuli dluhové pasti, je důležité pečlivě plánovat své výdaje a zvažovat každou půjčku nebo úvěr.

Jaké jsou důsledky neplacení nebankovní půjčky?

Neplacení nebankovní půjčky může mít vážné důsledky, jako jsou poplatky z prodlení a následuje exekuce. Pokud se dostanete do exekuce, můžete přijít o majetek nebo se dokonce dostat do insolvence.

Závěr

V životě každého z nás může nastat neočekávaná situace ztráty zaměstnání. Nejlepším způsobem, jak se na něco takového připravit je dostatečná úspora financí. Nemáte žádné úspory? Zkuste aplikovat naše rady do praxe a dříve nebo později se od dluhů osvobodíte.

Přejít nahoru