Proč je v exekuci téměř nemožné získat půjčku?

Exekuce může být stresující a obtížná situace pro kohokoli. Pokud se ocitnete v této situaci, pravděpodobně se budete snažit najít způsob, jak se dostat z dluhů a obnovit svou finanční stabilitu. Jednou z možností, kterou můžete zvážit, je získání půjčky. Pravděpodobně už jste zjistili, že to není nic jednoduchého. V tomto článku se podíváme na důvody, proč je v exekuci tak obtížné získat půjčku a co můžete udělat pro zlepšení své situace.

Co je to exekuce?

Exekuce je právní postup pro nucené splacení dluhů. Obvykle se realizuje prostřednictvím prodeje zastavené nemovitosti, srážek z výplaty nebo příkazem k blokování účtu dlužníka. Pro věřitele představuje exekuce poslední možnost, jak řešit situaci, kdy dlužník neplní své závazky.

Vliv exekuce na úvěrovou historii

Když se člověk dostane do exekuce, jeho úvěrová historie je negativně ovlivněna. Úvěrové agentury a banky si zaznamenávají každý případ exekuce a značně to snižuje kreditní skóre dlužníka. Dlužníci s exekucemi mají tedy velmi nízkou šanci na získání půjčky od banky nebo jiné finanční instituce.

Exekuce: Důvody proč je těžké získat půjčku

Existuje několik důvodů, proč je těžké získat půjčku v exekuci:

1. Vysoké riziko pro věřitele

Když je dlužník v exekuci, věřitelé berou jeho žádost o půjčku jako extrémně rizikovou. To proto, že dlužník již ukázal, že nebyl schopen splatit své dluhy v minulosti. Nikdo nechce riskovat ztrátu svých peněz a právě proto je pro ně snazší žádost okamžitě zamítnout.

2. Nízký příjem

Dlužníci v exekuci často mají nízké příjmy, což znamená, že nemají dostatek financí na splacení svých dluhů. Protože banky a jiné finanční instituce chtějí vidět stabilní příjem, je pro dlužníky s exekucí těžké získat půjčku.

3. Omezená nabídka

Banky a jiné finanční instituce nabízejí pouze omezenou nabídku půjček pro lidi v exekuci. Tyto půjčky jsou často spojeny s vyššími úrokovými sazbami, což znamená, že dlužníci musí platit více za půjčku než lidé bez exekuce. Tento fakt také odradí mnoho dlužníků od hledání půjček.

4. Omezení během exekuce

V průběhu exekuce se vám mohou zablokovat bankovní účty a může být vám odepřen přístup k dalším finančním službám. To může být problém při žádosti o půjčku, protože věřitelé si vyžadují platný bankovní účet. Pokud nemáte účet, budete mít menší šanci na schválení půjčky.

5. Ztráta majetku

Dlužníci v exekuci často již přišli o svůj majetek. Pokud mají stále majetek, který by mohl být zabaven, musí být připraveni na to, že v případě neplacení dluhů může být tento majetek ztracen. 

Jak získat půjčku v exekuci

I když je získání půjčky v exekuci těžké, není to nemožné. Existují některé kroky, které může dlužník udělat, aby zvýšil své šance na získání půjčky:

1. Najít soukromého věřitele

Soukromí věřitelé jsou často ochotni poskytnout půjčky lidem v exekuci. Tyto půjčky mohou být spojeny s vyššími úrokovými sazbami, ale mohou být užitečné pro dlužníky, kteří potřebují naléhavě peníze.

2. Splácejte své dluhy

Pokud dlužník začne pravidelně splácet své dluhy, může to pomoci zlepšit jeho kreditní skóre a zvýšit jeho šance na získání půjčky v budoucnu.

3. Využijte zástavu majetku

Pokud dlužník má majetek, který může sloužit jako zástava, může to být užitečné při žádosti o půjčku. Banky a jiné finanční instituce mohou být více ochotny poskytnout půjčku, pokud mají zajištění ve formě zástavy majetku.

4. Najděte společnost, která poskytuje peníze na vyplacení exekuce

Na českém trhu působí několik nebankovních společností, které se specializují na vyplácení exekucí. Předtím, než zvážíte tuto možnost, si důkladně přečtěte veškeré podmínky dané služby.

Často kladené dotazy 

Může dlužník s exekucí získat půjčku od banky?

Ne, v exekuci není možné získat půjčku od banky.

Jaký je nejlepší způsob, jak získat půjčku v exekuci?

Najít soukromého věřitele nebo nebankovní společnost, která se specializuje na vyplácení exekucí.

Jak dlouho trvá získání půjčky v exekuci?

Proces může trvat několik týdnů až měsíců.

Může dlužník s exekucí získat půjčku bez zástavy majetku?

Ano, je to možné, ale šance jsou velmi nízká.

Je možné zlepšit kreditní skóre, pokud má dlužník exekuci?

Ano, dlužník může zlepšit své kreditní skóre tím, že bude pravidelně splácet své dluhy a bude se vyhýbat dalším problémům s dluhy. To může být dlouhý proces, ale může pomoci zvýšit šance na získání půjčky v budoucnu.

Závěr

Získání půjčky v exekuci může být velmi těžké a v mnoha ohledech téměř nemožné. Je důležité mít snahu splatit veškeré finanční závazky a začít žít kvalitnější život bez dluhů.

Přejít nahoru